Hej!

     Jag heter Taliah Pollack och lever mest i fantasin. Jag är född i Sverige och bodde som liten i Bro, Växjö och Uppsala. När jag var elva år bestämde sig min familj för att flytta till Israel. Där bodde vi först på invandrarförläggning i Mevasseret Zion, sen i Jerusalem, Maale Adumim och Eilat. Under sex år hann jag gå på sex olika skolor! Precis innan jag fyllde 17 så flyttade jag tillbaka till Sverige och gick gymnasiet på en folkhögskola i Skåne. Jag tror att min fantasivärld beror mycket på att jag flyttat runt så mycket, när man är rotlös måste man liksom skapa sig ett eget hem i tankarna.

     Att läsa böcker och titta på film är två av mina favoritsysslor, mest drar jag mig till fantasy och skräck. Jag tycker också om att sova länge på morgnarna så jag hinner utforska drömvärlden. Ibland är drömmarna förvirrande, ofta är de spännande och då och då riktigt otäcka. Oavsett vad så kan de visa sig användbara i det som hamnar i worddokumentet. En av mina läskigaste drömmar handlade om en Baron som bodde i ett stort hus på en ödslig hed. Kanske har ni mött honom i Sagas värld?

     Jag skrev min första berättelse när jag var sju år. Den hette Jag och min färgglada bil och handlade om en magisk bil som hjälpte en flicka att kidnappa ett sorgset lejon på en cirkus för att hjälpa honom hem till savannen. När jag flyttade till Israel så bestämde jag och mina tre bröder oss för att skriva julkalendrar till varandra, eftersom man inte firar jul i Israel. Då skrev jag en berättelse som hette Rymden runt på 24 dagar.

     Eftersom jag inte kunde språket (hebreiska) till en början så var det ännu tråkigare att gå i skolan än vanligt. Så jag satt och skrev berättelser för mig själv istället. När jag väl kom igång kunde jag inte sluta, berättelserna bara forsade ut. Jag skrev en massa skräckhistorier, några äventyrsberättelser och en och annan djursaga.

     När jag skriver tycker jag om att lyssna på instrumental musik - ord kan vara väldigt distraherande. Sånt som bullrar är fint, för då känns musiken i hela kroppen, och när man sen skriver är det som om man sätter ord på ljuden och vibrationerna. Sen brukar jag bildgoogla en hel del som inspiration, som till exempel häftiga surrealistiska konstverk, övergivna gamla hus, insekter, påhittiga utklädningskläder, steampunk och övernaturliga väsen. Något som jag aldrig skulle kunna googla är "scary shark with sharp teeth" eftersom jag har en extrem hajfobi. Min bror tycker om att skicka mig länkar på facebook till hajbilder eller hajklipp, och jag går på det varje gång. Sen sitter jag och darrar i soffan och kan inte sätta ner fötterna på golvet på väldigt länge. Tack för det, skitunge! Annat som skrämmer mig är Teskedsgumman och öppna garderobsdörrar. Men sånt som extremvåld, blod, spöken, häxor och monster tycker jag mest är mysigt (på film alltså, helst inte i verkligheten, fast jag hade gärna blivit biten av en vampyr i och för sig).

     Förutom hajar tycker jag om nästan alla djur, men har tyvärr inga själv. Helst skulle jag vilja ha en ädelpapegoja, en kungspyton, en sphynxkatt eller en chinchilla. Men finast tycker jag ändå det är att träffa djur i sina naturliga hem. Här är en bild på mig i Gambia när jag försöker mata tre nyfikna apungar:

Jag ska avsluta med lite boktips (utgår från att ni redan känner till såna briljanta verk som Harry Potter, Hungerspelen och Narnia):

Bilderböcker
Gissa om dom blev glada! - Peter Spier
Den själviske jätten - Oscar Wilde
Livetboken - Pernilla Stalfelt

Barnböcker
Underverk - Brian Selznick
Den hemliga trädgården - Frances Hodgson Burnett
Det blåser på månen - Eric Linklater

Ungdomsböcker
Lilla Stjärna - John Ajvide Lindqvist
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn - Ransom Riggs
Slumpvandring - Majgull Axelsson

Fantasy
Det mörka tornet-serien - Stephen King
Jonathan Strange och Mr. Norrell - Susanna Clarke
Perdido Street Station - China Miéville

Vuxenböcker
Morens sista suck - Salman Rushdie
Förvandlingen - Franz Kafka
Mästaren och Margarita - Michail Bulgakov
Kafka på stranden - Haruki Murakami

Grafiska noveller
Johnny The Homicidal Maniac - Jhonen Vasquez
Prins Charles känsla - Liv Strömquist
The Tragical Comedy or Comical Tragedy of Mr Punch - Neil Gaiman

Läs mitt debutantporträtt på Svensk bokhandel (kostar dumt nog pengar)
Här kan man läsa samma sak gratis på Vombat förlag
Följ mig gärna på boktipset
Min profil på filmtipset där jag betygsatt alla filmer jag någonsin sett

Grafik: Hannah Oredsson - Webdesign: Filip Spånberg